Wat is CFD beleggen en is het iets voor jou?

wat is cfd beleggen

Er zijn talloze vormen van beleggen om uit te kiezen. Ze verschillen sterk wat betreft het bedrag dat je nodig hebt om in te stappen maar ook op het gebied van risico en kennis die nodig is. Wat is CFD beleggen. Dit is tegenwoordig razend populair. Het is echter ook iets waar je even voor moet gaan zitten. Het begrijpen ervan kan gecompliceerd zijn maar wanneer je het eenmaal doorhebt, kun je er veel rendement mee behalen. Bovendien wordt CFD beleggen je tegenwoordig een stuk makkelijker gemaakt dankzij CFD online.

Wat is CFD online?

Vandaag de dag gebeurt alles online. Je bestelt je eten en je kleding online, doet je bankzaken online en spreekt mensen online. Waarom dan ook niet CFD online? Beleggen kan prima via het internet en in het geval van CFD wordt het er juist makkelijker van. CFD online beleggen betekent dat je op zoek moet naar een gerenommeerde partij die handelt in CFD’s en je hierbij kan helpen. Er is namelijk altijd een soort tussenpersoon nodig. In dit geval is dat dan een online bedrijf.

wat is cfd beleggen

Hoe werkt CFD en waar staat het voor?

CFD is uiteraard een afkorting. Het staat voor Contract For Difference, Dat is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst met elkaar te verrekenen. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar het valt in essentie wel mee. 

Hoe CFD precies werkt

CFD’s zijn dus een financieel instrument ofwel een belegging, net als een optie of een aandeel. Het is bedoeld om winst ofwel rendement te maken waarbij de belegger een aardig risico neemt. Meer risico betekent vaak meer rendement. CFD’s zijn een onderhandse overeenkomst tussen een belegger en een broker. Die online partij zoals besproken in het vorige stuk? Zij zouden dan optreden als broker. Deze aandelen worden namelijk niet op een centrale beurs verhandeld. 

Het onderliggende goed

Het onderliggende goed bepaalt de waarde. Een CFD komt altijd tot stand met als onderliggende waarde een product waarvan de waarde schommelt, of waarvan die waarde objectief vast is te stellen. Een onderliggend goed kan dus een grondstof zijn zoals olie maar ook vreemde valuta, een aandeel of iets heel anders. Met het waardeverschil tussen nu en in de toekomst wordt bedoeld het verschil in de prijs van dat onderliggende goed op het moment dat het contract wordt afgesloten en later op het moment dat het wordt beëindigd. 

wat is cfd beleggen

Een voorbeeld

Soms is een voorbeeld een handige manier om een concept te leren begrijpen. Stel je voor dat je een CFD koopt op een aandeel van Unilever bij een koers van 40. Wanneer je het verkoopt, is er echter een koers van 45. De broker betaalt je dan 5 winst uit. Maar als het aandeel was gezakt, bijvoorbeeld naar 35, dan had jij de broker moeten uitbetalen. Dat is waar de winst of het verlies van een CFD dus in zit. 

Risico’s op deze vorm van beleggen

Voor wie geen risicovolle investering durft te doen of niet snel te boven zal komen bij een flinke dip, is dit niet de manier. Je moet het wel zijn beloop laten om tot het beste resultaat te komen. Je kunt wel een punt aangeven waarop je niet meer mee wil met het fluctueren van de markt. Het vastzetten van zo’n investering tot een bepaald plafond kan niet bij elke vorm van beleggen maar bij CFD’s is het mogelijk. Dat maakt het wellicht weer iets aantrekkelijker. 

Wat CFD anders maakt

CFD bestaat al best een tijdje is toch pas nu heel populair bij particulieren. Hoe komt dat eigenlijk? Nou, omdat CFD een heel andere vorm van het traditioneel beleggen introduceert. Wat een CFD bijzonder maakt is:

  • dat er geen vaste afloopdatum is. Dat is bij bijvoorbeeld opties wel het geval. Daar tegenover wordt er een positie afgesproken door een transactie te plaatsen in de andere richting dan die je bij opening hebt gekozen. 
  • Je kunt 24 uur per dag handelen in deze vorm van beleggen want het is niet afhankelijk van een markt.
  • Goed om te weten: CFD’s zijn niet in elk land toegestaan. In Nederland en veel andere Europese landen mag je gewoon handelen in deze beleggingsvorm maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is het niet toegestaan. 

Aan de slag met CFD

Zoals je nu weet, is CFD dus een stuk minder gecompliceerd dan je wellicht denkt. Het is echter wel een beleggingsvorm waar jij je even in moet verdiepen. Daarnaast is het belangrijk dat je bewust bent van de risico’s. Een goede CFD online broker gaat je ook al een heel eind op weg helpen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*