Hoe kan je het best je brommer verzekeren?

Hoe kan je het best je brommer verzekeren?

Wanneer je ervoor hebt gekozen om een brommer te kopen zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te gaan houden. Eén van de eerste zaken is natuurlijk het afsluiten van een brommerverzekering. Je brommer verzekeren is in Nederland wettelijk verplicht van zodra deze op de openbare weg zal rijden… en dat is natuurlijk wel de bedoeling. De manier waarop je, je brommer gaat verzekeren is echter afhankelijk van menig aantal verschillende factoren. Zo kan je kiezen voor de voordelige WA-oplossing, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een meer uitgebreide verzekering. In ieder geval, wil jij ook graag jouw brommer laten verzekeren? Neem dan zeker even de informatie door op deze pagina!

 1. Is je brommer verzekeren wettelijk verplicht?

De eerste vraag die door ongelofelijk veel mensen wordt gesteld is of hun brommer verzekeren nu wel of niet wettelijk verplicht is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja dat is het wel degelijk. Dit betekent echter niet dat je daarvoor moet kijken in de richting van de duurste verzekering, integendeel. Je brommer laten verzekeren kan in de praktijk op drie verschillende manieren. Denk hierbij aan de volgende: 

 1. Met de WA-verzekering;
 2. Door middel van de beperkt casco-verzekering;
 3. Met de volledige casco-verzekering;

Van deze drie brommerverzekeringen is de WA-verzekering veruit de voordeligste. Dat is goed nieuws, want het is ook de enige brommerverzekering op de markt waar een wettelijke verplichting voor geldt. De reden waarom dit type van verzekering zo scherp geprijsd is heeft te maken met het feit dat ze slechts een beperkt aanbod aan dekkingen bevat. Het gaat hierbij dan ook enkel en alleen om de dekking die schade dekt die wordt aangericht aan derden. 

De reden waarom de brommerverzekering van overheidshalve wettelijk is verplicht is voornamelijk het gevolg van het feit dat er vroeger heel wat ongevallen plaatsvonden waarbij de partij die de schuld droeg niet voldoende solvabel bleek te zijn om de kosten van de andere betrokken partij te  vergoeden. Omwille van deze reden werd er bepaald dat de WA-verzekering ook voor brommers vanaf dat ogenblik wettelijk verplicht werd. 

 1. Wanneer kiezen voor de beperkt casco-verzekering?

De WA-verzekering voor een brommer is dus de enige waar in Nederland (en ook in België) een wettelijke verplichting voor geldt. Dit gezegd hebbende hoeft dit uiteraard niet te betekenen dat deze verzekering voor iedereen de beste keuze is, integendeel. Wat namelijk bijvoorbeeld ook te denken van de beperkt casco-verzekering? Voor dit type verzekering geldt dat ze verschillende extra dekkingen bevat ten opzichte van de gewone WA-verzekering. Het gaat hierbij concreet om de dekkingen zoals hieronder aangegeven: 

 1. Schade als gevolg van diefstal; 
 2. Schade als gevolg van joyriding; 
 3. Schade die is veroorzaakt door een brand;

De mate waarin dit type van verzekering voor je brommer interessant kan zijn is in de praktijk afhankelijk van verschillende factoren. In het bijzonder dient er hiervoor te worden gekeken naar de manier waarop de brommer kan worden geparkeerd bij de woning. Ben je genoodzaakt om je brommer op straat te parkeren of kan je deze in een garage plaatsen? In het laatste geval spreekt het voor zich dat de kans op diefstal een behoorlijk stuk kleiner wordt, al kan dat risico uiteraard niet helemaal worden ingeperkt. 

Heb je er geen goed gevoel over dat je brommer enkel en alleen verzekerd zou zijn door middel van de WA-dekking voor derden en wil je toch graag hebben dat ook bepaalde eigen schade wordt verzekerd? In dat geval spreekt het voor zich dat het afsluiten van deze beperkt cascoverzekering voor je brommer een uitstekende en bovendien toch betaalbare oplossing kan betekenen. Ze is het overwegen voor heel wat mensen dan ook beslist waard. 

 1. Je brommer verzekeren met een volledige casco-verzekering

Je brommer op de meest optimale manier verzekeren is mogelijk door het afsluiten van de volledige casco-verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze eigenlijk over alle dekkingen beschikt die nog maar enigszins relevant kunnen zijn voor jouw brommer. Het gaat hierbij concreet om de dekkingen zoals hieronder aangegeven: 

 1. De dekking van de WA-verzekering;
 2. De dekkingen voor diefstal, schade en brand; 
 3. Een dekking bij schade door slippen; 
 4. Een dekking bij schade door botsen; 
 5. Een dekking bij schade als gevolg van omvallen;

Je brommer verzekeren door middel van een volledige casco-verzekering is vrij duur, maar kan voor bepaalde mensen absoluut noodzakelijk zijn. Veel is op dit vlak natuurlijk afhankelijk van het aantal kilometers die je aflegt met je brommer. Wanneer je deze enkel en alleen gebruikt voor recreatieve doeleinden spreekt het immers voor zich dat je wellicht voldoende zal hebben aan één van de beperktere brommerverzekeringen. Maak je dagelijks gebruik van je brommer om bijvoorbeeld naar het werk te gaan? In dat geval wordt het uiteraard een volledig andere kwestie. Dan kan de volledige casco-verzekering voor jou veruit de beste keuze zijn.

 1. Ook je brommer verzekeren? Voer eerst een vergelijking uit!

Wil je ook graag je brommer verzekeren? In dat geval is het altijd belangrijk om eerst even een vergelijking uit te voeren. Enkel en alleen door middel van zo’n vergelijking is het namelijk mogelijk om de voordeligste optie te ontdekken. De WA-verzekering voor brommers mag dan bijvoorbeeld wel wettelijk verplicht zijn, dat betekent niet dat de verzekeringspremie die ervoor wordt aangerekend overal hetzelfde is, integendeel. Het staat verzekeraars namelijk vrij om een premie aan te rekenen die zij als opportuun achten voor de verzekering in kwestie. 
Een vergelijking uitvoeren voordat je je brommer gaat verzekeren is in de praktijk ook belangrijk omdat je alleen op die manier een goed beeld krijgt van niet alleen de verschillende soorten brommerverzekeringen die er bestaan, maar ook van de eventuele extra’s die er aan verbonden kunnen zijn. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan de aanvullende verzekeringen die kunnen worden afgesloten. In ieder geval, het uitvoeren van een vergelijking voor je brommerverzekering levert je duidelijk heel wat interessante voordelen op. Aarzel dan ook zeker niet om hier even wat tijd in te investeren voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde brommer verzekering.