Ga je geld lenen? Bereken eerst de gevolgen

lening afsluiten

Er zijn veel verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen een lening af te sluiten. Om een verbouwing mee te financieren bijvoorbeeld, of een auto mee te kopen of een andere zinvolle investering mee te doen. Belangrijkste uitgangspunt van een lening blijft evenwel dat je van tevoren goed berekent wat de gevolgen zijn. Hieronder worden de maandelijkse lasten verstaan die je straks zult hebben om de lening terug te betalen. Maar ook de looptijd en het totale bedrag dat de lening je zal kosten moet je vooraf goed bestuderen. De gevolgen van lenen berekenen kan trouwens vrij eenvoudig via online rekentools. Hiermee krijg je al snel een goed beeld hoe een lening voor jou zou uitpakken. Daarna kun je je mogelijk gaan afvragen wat voor lening je eigenlijk wenst af te sluiten.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is waarschijnlijk de populairste manier om geld te lenen. Dit is een overzichtelijke lening, waarbij de maandlasten, de rente en de looptijd vaststaan en niet tussentijds veranderen. Tussentijds extra aflossen kan hierbij vaak niet. Veel mensen kiezen een persoonlijke lening om een enkele, incidentele grote aankoop mee te bekostigen of een onvoorziene financiële tegenvaller het hoofd mee te bieden.

lenen berekenen

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is een leenvorm die, in tegenstelling tot de persoonlijke lening, zeer flexibel is. Van tevoren spreek je met de geldverstrekker wel een kredietmaximum af. Daarna bepaal je zelf welke bedrag je wanneer opneemt. Je kunt dus ook meerdere keren geld bijlenen. Zolang je maar onder het maximum blijft. Terugbetalen gaat via vaste aflossingsbedragen in termijnen. De rente die je erover betaalt is variabel; die weet je dus niet vooraf. Wel betaal je uiteraard alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Tussentijds extra aflossen is bij een doorlopend krediet prima.